2 sjove aktiviteter for børn

2 sjove aktiviteter for børn

1. Børnetegninger som kunst
Man kan få den flotteste kunst ud af børnenes tegninger, hvis de tegnes på lærred og males op af mor eller far.

De fleste vil gerne udsmykke væggene med noget, der er personligt, og børnenes tegninger er i høj kurs i de fleste familier. Mange har tegninger hængende i glas og ramme eller på opslagstavlen, men hvorfor ikke pryde væggene med store, flotte lærreder med børnenes farverige kreationer?

Større børn kan selv male på lærred, men når børnene begynder at tegne rigtige figurer, dyr og mennesker, har de som regel endnu ikke finmotorik til at styre pensler og akrylfarver på et lærred.

Men det betyder ikke, at man skal vente med billederne – netop de allerførste tegninger af mennesker med store hoveder og tændstikarme eller hunde med otte ben, er så charmerende og kære, at de bør foreviges – også i stort format.
Hvis man lader børnene om tegnearbejdet og selv står for at male dem op med akrylmaling, får man de flotteste malerier ud af det.

Giv børnene et lærred og en stak farveblyanter, som de kan tegne med, og fortæl dem, at de skal tegne større end de plejer, når de tegner på papir. Når motivet er tegnet og farvelagt med farveblyanter, tager man selv pensler og akrylfarver frem, og går i gang med at farvelægge – naturligvis helt efter børnenes forlæg.

Der vil utvivlsomt komme nogle fantastisk flotte malerier ud af projektet, og samtidig får man nogle gode og kreative stunder med sine børn.

Lærred og akrylfarver fås i både supermarkeder og specialforretninger, og det kan betale sig at købe en god stak lærreder, når de er på tilbud, så man altid har noget at male på.

2. Gæt en sang – leg på bagsædet
I vores familie er bilturene blevet meget sjovere efter at vi er begyndt at lege undervejs

Små børn og lange bilture er ikke altid den bedste cocktail – ”Er vi der ikke snart?, – Hvor meget skal jeg tælle til, før vi er der?”, er spørgsmål der ofte lyder fra bagsædet, når vi har fået spændt sikkerhedsselerne i de tre børnesæder på bagsædet og er på vej ud for at opleve noget.

Hvis det er meget lange ture, kan det være en god hjælp at have dvd-skærme med børnefilm med på turen, men på de kortere ture er vi begyndt at lege nogle lege, som både vi voksne og børnene nyder – og vi glemmer helt, hvor mange kilometer, der skal tilbagelægges.
Vi elsker at synge, og derfor er vores yndlingsleg i bilen blevet ’Gæt en sang’. De fleste, der er opvokset i 1970’erne vil kunne huske denne leg, som gjorde det ud for et radioprogram på DR for voksne – men legen kan stadig bruges, og børn kan sagtens være med.

Legen begynder med, at et af familiemedlemmerne (som regel en voksen, når børnene er små) vælger en sang – men man siger ikke titlen højt. I stedet kommer man med to eller flere ord, som indgår i sangens første vers. Jeg kunne for eksempel vælge sangen ’Jeg en gård mig bygge vil’, og give børnene ordene ’Gård’, og ’marker.’ Herefter kan børnene enten efter tur eller ved håndsoprækning komme med forslag til, hvilken sang, de tror, det er. De skal synge et vers fra den sang, de gætter på. Nogle gange bliver sangen gættet hurtigt, og andre gange tager det lang tid, og man når at synge et hav af sange.

Legen er rigtig sjov, og også lærerig, fordi børnene lærer nye sange at kende, og bliver bedre til at huske versene. Man kan eventuelt tage en af børnenes sangbøger med hjemmefra – den er god som inspiration, og giver mulighed for at finde på flere sange – og huske versene. Når sangen er gættet, synger alle – gerne himmelhøjt – hele sangen sammen.

Når børnene begynder at interessere sig for bogstaver, giver det også mulighed for nogle rigtig gode lege på bilturen. Man slynger et bogstav ud, og så skal børnene komme med alle de ord, de kender, som begynder med dette bogstav.

Vores datter på seks år elsker denne leg, og hendes lillebror på fire kan sagtens være med, for han bliver også grebet af legen, og kan allerede alle bogstaverne, fordi de er blevet leget ind.

Forslag til sange:

Jeg gik mig over sø og land
Højt på en gren en krage
Tornerose var et vakkert barn
Det var en lørdag aften
Hist hvor vejen slår en bugt
Den lille frække Frederik
Åh Abe
Se den lille kattekilling
Elefantens vuggevise

Skriv et svar